Ako zvládnuť vysoké letné teploty?

08.09.2004 Celý región

Ak sme niekde pri vode, letné teplá nie sú také únavné. Väčšina z nás však deň trávi pracovne, v kanceláriách či na cestách v neklimatizovaných autách. Čo ro...
Ak sme niekde pri vode, letné teplá nie sú také únavné. Väčšina z nás však deň trávi pracovne, v kanceláriách či na cestách v neklimatizovaných autách. Čo robiť, ak náš organizmus zaťažujú vysoké teploty?

1. Dodržiavajte pitný režim
Piť by sme mali počas celého dňa. Telo vodu veľmi rýchlo stráca. Dospelý človek by mal vypiť 2 až 3 l tekutín. Nápoje treba počas dňa rozdeliť. Podstatnú časť treba vypiť ráno a na obed, keď sa sústreďujeme na prácu. Počas horúcich dní uprednostnite nechladené nápoje. Najlepšie urobíte, ak siahnete po pohári vody alebo minerálky, akou je Budiš. Tá ponúka nielen potrebné minerály, ktoré telo stráca, ale aj širokú paletu príchutí: citrón, pomaranč, ananás, grep, dokonca colu a tonik. Nie sú príliš sladké a obsahujú len prírodné prísady.

2. Vyberte si vhodné oblečenie a obuv
Pri výbere oblečenia uprednostnite bavlnu alebo iné prírodné materiály v čo najsvetlejších farebných odtieňoch. Na rozdiel od umelých sú vzdušné a dobre sajú pot. Ak vám z tepla zvyknú opúchať nohy, dlhé letné dni absolvujte v pohodlných topánkach na nižšom podpätku, v ktorých nebude opuchnutá noha trpieť. Časté pálenie nôh zmiernite osviežujúcim gélom na nohy. Rýchlo sa vstrebáva, nezanecháva pocit mastnej pokožky a dá sa aplikovať aj v práci.

3. Ochladzujte byt
Väčšina z nás žije v panelákoch, ktoré sa počas leta intenzívne nahrievajú a po namáhavom pracovnom dni prichádzame do namáhavého tepla bytu. Vyskúšajte naplniť vaňu vodou do výšky niekoľkých centimetrov. Jej odparovaním sa teplota v miestnostiach zníži.
Minerálku nemusíte len piť, v lete ju môžete použiť aj na rýchle osvieženie pomocou rozprašovača. Ešte príjemnejšia je vlažná sprcha. Telu pri ochladzovaní pomôže, ak sa po osprchovaní voda z pokožky neutrie, ale nechá voľne uschnúť.
V rámci letnej večernej relaxácie vyskúšajte špeciálny kúpeľ s materinou dúškou. Pomáha pri únave a bolestiach končatín. Pripravíte ho z odvaru z dvoch hrstí byliniek v litri vody, ktorý potom pridáte do vody na kúpanie. Výraznejší účinok dosiahnete, ak si do unavených rúk a nôh po kúpeli vmasírujete tinktúru z materinej dúšky.
Z. Joneková
 

Vyberte región

mark